fredag 8. oktober 2010

Sa noen billige e-bøker?

(Publisert i DN 8.10.2010)

Hvor stammer den hardnakkede myten fra om at amerikanske e-bøker er så billige? Den dyreste e-boka hos Kindle koster 6.433 dollar, og det ligger mer enn 5.000 bøker der som koster over 150 dollar.

Amerikanske e-bøker er billige sies det, og de norske kommer til å bli svindyre. I realiteten er prisbildet hos Kindle svært variert. To grupper av bøker bidrar til inntrykket av billig: Det er for det første gratisbøkene, som er digitalisert av det idealistiske Gutenbergprosjektet, og som Kindle gjerne tar 2 dollar for, selv om de altså ligger gratis på www.gutenberg.org. For det andre er det øyeblikkets bestselgere, som prisdumpes til 9,99 dollar og brukes som ren lokkevare for å få folk inn i butikken.


Når inntrykket av billig har festet seg så grundig, er det antakelig fordi Kindle-forsiden som standard er sortert på "bestselgere", og da havner naturlig nok de billigste bøkene først. De eneste nye titlene som ligger på ti på topp-listen i øyeblikket, er de tre Stieg Larsson-romanene, som koster rundt 10 dollar hver. Ut over det gir de bort Alice i Eventyrland gratis, mens Sherlock Holmes, Jane Austen, Dracula og tre andre alle er "gutenberg-titler" som de tar 2 dollar for.

Beveger man seg litt lenger inn i butikken, for eksempel ved å klikke på knappen "sort by" og velge "price high to low", vil man derimot finne ganske andre priser. Blant 471.798 titler koster altså den dyreste godt over 6.000 dollar, og når man har bladd seg fram til bok nummer 4.800 (søket indekserer ikke lenger), kommer man til tittelen Multiple Pregnancy: Epidemiology, Gestation & Perinatal Outcome, - som fortsatt koster 145.96 dollar, eller etter dagens kronekurs 870 blanke, norske kroner.

Indekserer man andre veien, altså billigst til dyrest, er bok nr 4.800 fortsatt en gratisbok, The Poetical Works of Oliver Wendell Holmes Volume 10: Before the Curfew by Oliver Wendell Holmes, 0,00 dollar. Mens bok nr 4.798, An Old Maid av Honoré de Balzac, tar de 2 dollar for, med andre ord: hvis det er en forfatter du overhodet har hørt om, tar vi 2 dollar.

Så er kanskje ikke e-bokverdenen så magisk annerledes enn papirbokverdenen som mange vil ha det til? Her fins alt fra loppemarked via billigkrok til dyre praktverk, og prisingen handler om målgrupper, og kjøpssituasjoner her som i det analoge. Bestselgerne brukes som lokkevare, mens business & investing ikke overraskende er blant de som ligger høyest i pris. Hva slags målgruppe som blar opp 6.000 dollar for en bok er ikke godt å si, men når tittelen er "Selected Nuclear Materials and Engineering Systems" kan man jo spørre seg om det er samme yrkesgruppe som George Clooney hører til i The Amercian.

Bjarne Buset
informasjonssjef Gyldendal Norsk Forlag

26 kommentarer:

Eirik Newth sa...

Litt usikker på hvilket ærend du er ute i her, Bjarne. Men hvis hensikten er å forberede norske ebokkjøpere på et langt høyere prisnivå enn de er vant til fra Amazon, må du anstrenge deg litt mer enn dette. Du har tilgang til langt flere ressurser enn de fleste av oss, og burde kunne spa opp data om medianprisen på Kindle-titler, paperbacks i Amazon og for sammenligningens skyld tilsvarende tall for norske paperbacks. Det ville ikke overraske meg om prisdifferansene viser seg å være langt mindre enn mange tror...

Jeg vet at jeg gjentar meg selv, men altså: forlagene har fremdeles en pedagogisk jobb å gjøre i spørsmålet om ebokbpriser. Å komme drassende med en kuriøs spesialtittel om kjernefysikk, som åpenbart ikke er ment for allmenmarkedet (enn si folk som betaler av egen lomme), bringer deg ikke en millimeter nærmere det målet. Gakk hen og research bedre, er min oppfordring.

Bjarne Buset sa...

@eirik De kan du sikkert ha rett i at det kan researches bedre, men så vidt Amazon lette å få tall ut av. Jeg vet ikke om at det fins pålitelig statistikk, tror ikke Amazon rapporterer til amerikansk statistikk i det hele tatt men skal få det sjekket opp en gang til via Forleggerforeningen.

Når det er sagt syns jeg da ikke at jeg researcher så dårlig tross alt, jeg har i hvert fall funnet klare indikasjoner (i tidligere bloggpost) på at all backlist koster minst like mye som paperbackene. Og nå var jeg jo i ferd med å regne meg fram til snittprisen, men forsøket strandet fordi søket deres ikke indekserer mer enn 4.800 bøker. Det er jo langt fra bare sånne kuriosa som den atomkraftboka som er dyr. Jeg ble selv satt på tanken da jeg skulle kjøpe en av bøkene til Robert Picard, og stusset litt over at den kostet 37 dollar. Særlig siden Kindle-brettet mitt nettopp hadde tatt kvelden, sammen med Nooken forøvrig, bare fordi de var misunnelige på ipaden som jeg er blitt så glad i og altså ble liggende litt for lenge uten strøm...

Anonym sa...

Kan ikke si at jeg er enig her....
De bøkene som du nevner som er så dyre på Amazon er faktisk unntaket heller en regelen. Jeg har handlet hos amazon i flere år og nå har jeg også skaffet meg Kindle, og jeg må bare si at det du presenterer her av fakta er noe selektiv.

Boka til 6.433 dollar som du nevner er nok, som de fleste sikkert skjønner, et spesielt tilfelle. Bøker til denne prisen er avanserte fagbøker som den gjennomsnittelige brukeren ikke vil ha noe som helst bruk for.

Du nevner også at det er over 5000 bøker til over 150 dollar. Høres mye ut, men er det virkelig så mye når det finnes flere hundre tusen bøker å velge mellom, hvor de fleste har en mye mye lavere pris?

Tok et søk på Richard Dawkins, og bøkene hans ligger på under 15 dollar, de fleste faktisk under 12 dollar...

Ser også at Jan Ohmdal har et innlegg som svar på denne bloggposten, der han også presenterer tall.....

http://www.dagbladet.no/2010/10/11/kultur/litteratur/data_og_teknologi/tekno/eboker/13746045/

Jeg ser gjerne at norske aktører kommer i gang med og gjør sukksess i e-bok markedet, men da må dere være konkurransedyktige.. Det hjelper da lite å selge e-bok og papirbok til nesten samme pris.

6.433

Anonym sa...

Dere er alt for opptatt av å suge kvar ein dråpe blod ut av oss som forbrukere. Dere har fullstendig mangel på respekt for brukerene.

Gi oss valuta for pengene og i priser innen rimeligheitens grenser... jobb heller for å øke vår tilgang til økt konkurranse og åpent internasjonalt marked. Kansje eg skal vurdere å ikkje boikotte norske forlag med fleire.

På tide å forstå at norge er eit lite fille land... vi hadde vert bedre tent med å vært ein stat i USA eller lignende. I det minste får man topp innhold til riktig pris, og topp konkurranse.

Øyvind Henriksen sa...

Hei.

Jeg ble linket inn på denne siden via en kommentar i Dagbladet og vil benytte anledningen til å fremme mitt syn.

Innlegget over svarer ikke overens med mine erfaringer. Jeg (og konen min) har hatt hver vår Kindle siden disse ble frigitt for internasjonalt salg. Våre erfaringer så langt er at Amazons løsning kombinerer brukervennlighet og tilgjengelighet på en svært god måte. Resultatet er at vi i løpet av det siste året knapt har lest bøker på norsk og at vi p.t. har rundt 70 bøker i vårt elektroniske arkiv. Pris mellom 5 - 12 dollar. I tillegg kommer bøker som lastes ned gratis via Gutenbergproject. Den eneste haken er at enkelte titler ikke selges utenfor USA og/eller at forlagene holder disse tilbake.

Personlig begynner jeg å bli mer og mer likegyldig til hva som måtte skje hjemme på berget, men det er samtidig sørgelig ettersom tilgang til Kindle, iPad, etc. er iferd med å danne et brukermønster hvor bøker på norsk rett og slett velges bort på grunn av enklere alternativ.

Mvh. Øyvind

Anonym sa...

Siden jeg bor i utlandet lurer jeg mest på hvor de norske e-bøkene er? Her låner jeg e-bøker på biblioteket - eller kjøper på amazon eller på noen av de andre e-bokhandlene - men spørsmålet blir altså: hvor er de norske bøkene?

Sloper sa...

Så hvis jeg tar ut den øverste prosenten og den nederste prosenten av en mengde så kan jeg si noe om fordelingen av mengden?

Trenger ikke være doktor i matematikk for å se at det skurrer litt.

Hilde Mari Linaker sa...

Jeg mener da å ha sett at http://www.digitalbok.no/norsk selger norske bøker. Selv har jeg aldri kjøpt der.

Selv har jeg hatt Kindle i et par måneder nå, og om ikke så lenge kjøpes Kindle nr. 2. Den skal gis bort i gave.

Ellers tror jeg norske forlag dessverre skyter seg selv i foten, om de setter for høy pris på norske bøker. De fleste som allerede har "lesebrett" har for lengst forandret lesevaner. Vi leser mye, og vi gjør det på engelsk.

Torkild U. Resheim sa...

Boken om kjernefysikk som du drar frem som et eksempel er faktisk rimelig om du kjøper den til Kindle fra Amazon. Vanlig pris på denne ser ut til å være rundt $8000.

Min erfaring er også at bøker, spesielt skjønnlitteratur er veldig rimelig. Faglitteratur er noe dyrere, men fremdeles mye rimeligere enn i norske bokhandler.

Jeg synes det er synd at man i Norge som ellers er et foregangsland i å ta i bruk ny teknologi, har en forleggerbransje som er så lite interessert i å legge til rette for norske e-bøker.

Anonym sa...

Takk for tipset om digitalbok.no! Nå håper jeg bare det går å kjøpe bøker derfra - har noen dårlige erfaringer med norske nettsteder fra før ;-) Jeg leser på ipad og det går helt fint å lese epub på den. Biblioteksbøker med tidsfrist må jeg konvertere først men det er ikke spesielt vanskelig.

Anonym sa...

Dette blir litt for dumt, og det tror jeg du er veldig klar over selv.

Hilde sa...

Jeg får assosiasjoner tilbake til nittitallet da majoriteten av norske aviser ikke forstod viktigheten av å være på nett. De var akterutseilt da, og norske forlag er akterutseilt nå!

Anonym sa...

Dette er et godt bevis på hvordan statistikk kan misbrukes.

Har nettopp kjøpt en kindle og bøker fra Amazon, opplever at det du sier her ikke er korrekt.

78 Plater kommer ikke tilbake, digital musikk er her for å bli. E-Bøker kommer nok også for å bli....

Dersom ikke Gyldendal klarer å tilpasse seg dette faktum, og finne en måte å tjene penger på, så er det nok av andre bedrifter som står klar til å fylle deres plass...

Bjarne Buset sa...

Hei alle sammen, her var det engasjement, jeg har vært litt opptat in real life og ikke hatt tid til å svare. I første omgang syns jeg det er underlig å bli beskyldt av Jan Omdal for å tåkelegge, det eneste jeg har gjort er å peke på en del faktiske e-bokpriser, og så hevde at jeg personlig ikke syns det er spesielt billig. Særlig ikke sett på bakgrunn av den løpende, norske debatten om prisen på e-bøker: Der har vi i Gyldendal laget en kalkyle som antyder at en e-bok bør kunne koste 25 % mindre enn en p-bok. Svaret på det fra svært mange har vært at det er altfor mye, den skal kunne havne ned i 50 % og gjerne langt under.

Så sjekker jeg først backlistbøkene hos Amazon (i tidligere blogpost) og finner ut at disse ser ut til å koste konsekvent ikke 50 % mindre, og heller ikke 25 %, men like mye som papirbøkene. I neste omgang setter jeg meg ned for å kjøpe et par bøker av Robert Picard, fordi jeg trenger å lese meg opp på hans teorier om media. Det viser seg at boka hans om Media Product Portfolios koster 74 dollar som e-bok mot 110 på papir, mens boka om Media Firms koster 69,96 mot 75,51, altså henholdsvis 32 og 7,5 % mindre enn papirbok.

"Enhver som tar seg tid til å surfe litt hos Amazon kan se at bøkene faktisk er billige," sier Omdal, "et overveldende flertall av skjønn- og almenlitteratur ligger mellom 9,99 og 15 dollar." Ja nettopp, men poenget i denne sammenhengen er jo at dette er samme pris som for papirbøkene. Det er ikke noen nyhet at amerikanske bøker er billigere enn norske, men jeg syns det er interessant for vår hjemlige debatt at amerikanske e-bøker ikke er en cent billigere enn amerikanske p-bøker.

Prisene på fagbøker ser ut til å være gjennomgående høyere enn skjønn og allmen, men til gjengjeld ser det ut som e-bøkene på dette feltet faktisk koster mindre enn tilsvarende bok i papir. Men fortsatt langt fra 50 % mindre. Mine to stikkprøver på Picard ligger altså 32 og 7,5 % under, mens hvis @Torkild har rett i at atomboka som koster 6.433 som Kindlebok koster 8.000 i papir, så er altså den 20 % billigere.

Alt i alt ser jeg få tegn på at e-bokprisene sammenlignet med tilsvarende p-bok ligger veldig langt under, annet enn altså de nyeste bestselgerne som det i øyeblikket drives intens priskrig om. Til og med for en god del av bøkene som ligger gratis på www.gutenberg.com, i både Kindle-format, epub og hva du måtte ønske, tar Amazon 2 dollar.

Torkild U. Resheim sa...

En kommentar til $2 for bøker som fås gratis fra Gutenberg prosjektet: Man betaler her blant annet for distribusjonen over 3G nettet. Det er fullt mulig å laste ned bøker fra www.gutenberg.com og installere disse på lesebrettet selv.

Jeg synes forøvrig ikke at prisene på digitalbok.no er så ille. Men utvalget er for dårlig. DRM mekanismen som er brukt er også et stort minus.

Bjarne Buset sa...

@Torklid: Jeg syns det er helt rimelig at de tar de to dollarene, bare så det er sagt, hovedpoenget mitt her var jo nettopp å realitetsorientere litt i forhold til at distribusjon og salg av e-bøker faktisk koster noe.

Prisnivået hos digitalbok må jo nettopp kunne tas som en indikasjon på hvor det norske nivået kommer til å havne, og så langt ser det da ut til å være relativt sett lavere enn det amerikanske.

Enig i at drm-systemet ikke er bra nok. Arbeidet for å løse det er en av hovedgrunnene til at det drøyer enda en stund før den fullverdige norske løsningen lanseres.

Bjarne Buset sa...

Publiserer her en replikk fra en anonym som har kommet til meg på e-post men ikke i bloggen. Problemet er tydeligvis at kommentarfeltet mitt ikke tåler hyperlenker, jeg må få det oppgradert. (En annen sak er at det er mye morsommere å diskutere med navngitte personer enn anonyme, men det får så være):

Prisen er en ting, og er ikke så høy på digitalbok.no at det gjør noe. På forsiden er prisen mellom 56 og 79 kr.

Men, Bjarne, du sitter i en unik posisjon til å gjøre noe med DRM på Norske bøker. Bøkene på digitalbok.no bruker Adobe Digital Edition DRM, som gjør at de uten videre ikke kan leses på ett Kindel lesebrett eller iPad. Det gjør også at en person som har kjøpt bøker derfra til f.eks. ett Sony lesebrett, og vil bytte til Kindle, mister alle bøkene sine.

DRM skader de som er villig til å betale for innehold, men har ingenting å si for pirater. Både Adobe og Amazon DRM har blitt brutt opp for lengst, og det skal bare en pirat til for å bryte krypteringen og legge en bok ut på Pirate Bay for at den er tilgjengelig for alle.

En vanlig kunde som vil bytte lesebrett, og ser at de gamle bøkene ikke fungerer lenger, vil søke etter løsninger på nettet. Og vil da fort finne ut hvordan han kan omgås kopibeskyttelsen og hvordan han kan laste ned ulovlig. Med DRM gir dere folk både anledning og motivasjon til å stjele bøker, heller en å betale for de. Musikkbransjen har i stor grad sluttet med DRM på musikk, uten at det ser ut til å ha skapt store problemer. Både iTunes og Platekompaniet selger ubesykktede mp3-er.

Jeg har ett Sony lesebrett og bruker Calibre, ett brilliant gratis program for e-bøker. På rent prinsipp nekter jeg å kjøpe bøker som har kopibeskyttelse. Jeg kjøper kun bøker fra butikker som selger bøker uten kopibeskyttelse og bøker fra Project Gutenberg og lignende. Jeg vet at jeg kan knekke beskyttelsen, men vil ikke gi penger til butikker som opperer med kopibeskyttelse.

Hvorfor ikke heller gjøre det enklere for kunden, og tilby bøker i flere ukrypterte formater som er kompatibelt med både Kindle, iPad, Sony, Cybook o.s.v. Konvertering mellom disse formatene kan gjøres automatisk, og vil koste ikke koste dere noe betydelig ekstra. Det vil antaglig øke salget, siden alle som har iPad og Kindle, vil nå også kunne kjøpe bøker fra steder som digitalbok.no


Innlagt av Anonym til Fra Gutenberg til Google den 11. oktober 2010 13:45

Bjarne Buset sa...

Til den siste anonyme her vil jeg starte med et motspørsmål: Når du prinsipielt kjøper bøker kun fra butikker som selger uten kopibeskyttelse, betyr det at du ikke kjøper verken fra amazon, apple/ibooks eller f.eks. barnes & noble? Er det så mye igjen å kjøpe i så fall?

Atle sa...

Ser du her allerede hadde fått kommentar re mobil kostnad kontra bokpris,
Når det gjelder bøker uten dem er det avhengig av fagfelt, eksempelvis innen IT selger O'Reilly sitt rikholdige utvalg i flere formater (og med dagens tilbud til 9.9) uten
Samme for mindre forlag, selvstendige forfattere

Ragnar B. sa...

Hei, det var meg som la inn den kommentaren om DRM på bøker. Takk for at du la den ut.

Det er sant at både Amazon og Apple er ut, hvis du bare kjøper bøker uten DRM. Men Amazon sine bøker kan bare leses på Kindle/Kindle App uansett, og Apple sine, selv om de er i standard ePub format, bruker Apple sin egen rare DRM på toppen og fungerer bare på iPad/iPhone. Med ett Sony lesebrett, vil jeg ikke kunne kjøpt fra de uansett. Barnes & Noble bruker, Adobe sin DRM som fungerer på mitt lesebrett, men som jeg sa kjøper jeg ikke bøker med kopisperre. Jeg er derimot villig til å kjøpe bøker uten kopisperre fra en bokhandel som selger bøker både med og uten.

Så langt har jeg brukt lesebrette mye med Project Gutenberg til ett prosjekt som krever en del research i bøker fra 1800-tallet. Mange av disse bøkene er lite kjente og det vil være vanskelig å finne de i noen bokhandel eller Norske biblioteker uansett.

Ellers finnes det en god del steder som selger bøker uten kopisperre, se f.eks. http://blog.text2go.com/2008/01/04/the-top-13-drm-free-ebook-sites/ og som Atle nevnte over selger O'Reilly sine IT bøker i tre formater uten DRM: pdf, ePub og Mobipocket, den sistnevnte fungerer på Kindle, og ePub fungerer på de fleste andre lesebrett.

Det er sant at utvalget på bøker uten DRM er betydelig mindre en de med kopisperre. Men det er lov å håpe at det vil endre seg med tiden, og det hadde jo vært fint hvis Norge gikk litt forran her.

Mr. Lopez Hill sa...

Dette er en beskjed om at Mr. Lopez Hill av {Trust Group Investment LTD base i New Delhi-India} har åpnet en mulighet til hver og en har behov for finansiell help.We er for tiden å gi ut lån til alle deler av verden 3% rente. Enhver person som er interessert i å søke om et lån burde vennligst kontakt oss nå via e-post til lopez.hill@blumail.org

Thanks

Anonym sa...

Generally I do not read article on blogs, however I wish to say that
this write-up very pressured me to try and do so!

Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.


Here is my web-site - casino reviews

Berry Loanscompany sa...

Søke om et lån NÅ.
Hei, Mitt navn er Illuminati LÅN. Jeg er en privat utlåner som gir ut lån til privat- og bedriftspersoner. Har du blitt slått ned av så mange banker? Trenger du finansiere å etablere virksomheten din, eller trenger du haster finans for utvidelse av din bedrift? Eller trenger du et personlig lån? Min lån spenner fra personlig til virksomheten lån. Min renten er 2% og vår lån prosessen er meget rask også. Jeg er veldig villig til å gjøre alle dine økonomiske problemene en ting fra fortiden. Hvis du er virkelig klar for å få dine økonomiske problemer løst, da søk ikke videre og søke om lån i dag. Hvis du er interessert vennligst kontakt oss på Denne e-postadressen; illuminatiloanscompany@gmail.com

บริษัท จอมสุบรรณ จํากัด sa...

Trenger du et presserende økonomiske kreditt lån?
* Veldig rask og umiddelbar overføring til din bankkonto
* Nedbetaling starter åtte måneder etter at du får penger
bankkonto
* Lav rente på 2%
* Langsiktig nedbetaling (1-30 år) Lengde
* Fleksible lån vilkår og månedlig betaling
*. Hvor lang tid tar det å finansiere? Etter innlevering av lånesøknad
Du kan forvente et foreløpig svar mindre enn 24 timer
finansiering i 72-96 timer etter å ha mottatt den informasjonen de trenger
fra deg.

Kontakt legitim og lisensiert selskap, autorisert
å gi økonomisk bistand til Everybody
For mer informasjon og lån søknadsskjema

e-post: cashfirmarena@gmail.com


Med vennlig hilsen
Sir Joel Williams
CASH FIRM lån selskapet
administrerende direktør
Tlf: +60182913326
E-post: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Piyamas Srisawat sa...

Trenger du et presserende økonomiske kreditt lån?
* Veldig rask og umiddelbar overføring til din bankkonto
* Nedbetaling starter åtte måneder etter at du får penger
bankkonto
* Lav rente på 2%
* Langsiktig nedbetaling (1-30 år) Lengde
* Fleksible lån vilkår og månedlig betaling
*. Hvor lang tid tar det å finansiere? Etter innlevering av lånesøknad
Du kan forvente et foreløpig svar mindre enn 24 timer
finansiering i 72-96 timer etter å ha mottatt den informasjonen de trenger
fra deg.

Kontakt legitim og lisensiert selskap, autorisert
å gi økonomisk bistand til Everybody
For mer informasjon og lån søknadsskjema

e-post: cashfirmarena@gmail.com


Med vennlig hilsen
Sir Joel Williams
CASH FIRM lån selskapet
administrerende direktør
Tlf: +60182913326
E-post: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Piyamas Srisawat sa...

Trenger du et presserende økonomiske kreditt lån?
* Veldig rask og umiddelbar overføring til din bankkonto
* Nedbetaling starter åtte måneder etter at du får penger
bankkonto
* Lav rente på 2%
* Langsiktig nedbetaling (1-30 år) Lengde
* Fleksible lån vilkår og månedlig betaling
*. Hvor lang tid tar det å finansiere? Etter innlevering av lånesøknad
Du kan forvente et foreløpig svar mindre enn 24 timer
finansiering i 72-96 timer etter å ha mottatt den informasjonen de trenger
fra deg.

Kontakt legitim og lisensiert selskap, autorisert
å gi økonomisk bistand til Everybody
For mer informasjon og lån søknadsskjema

e-post: cashfirmarena@gmail.com


Med vennlig hilsen
Sir Joel Williams
CASH FIRM lån selskapet
administrerende direktør
Tlf: +60182913326
E-post: cashfirmarena@gmail.com
Webisite: cashfirmarena.wordpress.com