søndag 11. oktober 2009

Fri oss fra ebok-momsen

Åpent brev til finansminister Kristin Halvorsen, publisert i Dagbladet 11.10.2009

Onsdag 7. oktober la de rødgrønne partiene fram sin nye regjeringserklæring, der de i tillegg til en generell forsikring om å gjennomføre kulturløftet 2, understreker spesielt at regjeringen vil sikre utviklingen av norsk språk. Samme dag kom nyheten om at Amazons lesebrett Kindle blir tilgjengelig i Norge. Sammenfallet er ganske sikkert tilfeldig, men ikke desto mindre høyst tankevekkende..

Med Kindles inntreden blir brått flere hundre tusen engelskspråklige titler tilgjengelige for norske lesere til svært lave priser, og norske ebøker møter formidabel internasjonal konkurranse. 9,99 dollar (11,99 i Norge) for enhver ny bestselger er ikke bare svært lavt, men kunstig lavt, selv med det verdensomspennende engelskspråklige markedet Kindle nå lanserer seg mot. Det er kun den beinharde priskrigen mellom amerikanske giganter i en periode der de slåss om markedsandeler som kan forklare dette. På direkte spørsmål fra pressen om hva dette betyr for norske ebøker, med et marked på 5 millioner lesere, fortsetter finansdepartementet å insistere på at de må momsbelegges. Jeg velger å tro at det svaret er avgitt av en byråkrat som ikke har rukket å konferere med sin politiske ledelse.

Det er ganske mange nordmenn som leser engelsk litteratur allerede (særlig unge, den siste Harry Potter-boka er for eksempel solgt i mer enn 70.000 eksemplarer på engelsk i Norge). Nå vil vi altså få full tilgang på nye, engelskspråklige bestselgere til en kunstig lav pris, samtidig som norske ebøker skal starte med moms-handikap i forhold til papirbøkene. Legg dette sammen med utviklingen på universitetene, der bruken av engelsk eksploderer på bekostning av norsk, og vi ser konturene av en ganske stor språk- og kulturpolitisk utfordring.

Vi vet ikke hvordan regjeringskabalen legges i disse dager, i bokbransjen er vi for eksempel svært nysgjerrige på hvem som blir kulturminister. Men akkurat i disse dager kan et av de viktigste, praktiske kulturpolitiske grepene gjøres av finansministeren. Jeg ser at departementet mener det er vanskelig å avgrense ebøkene mot andre elektroniske produkter, men så vrient kan det ikke være. I en teknologisk brytningstid der mange spør seg om Amazon og Google er i ferd med å utvikle seg til verdensomspennende forlagsmonopoler, bør vi kunne operere med prøveperioder for momsløsninger som kan justeres om vi ser at det bærer galt av sted.

Så mens du enda sitter i stolen, Kristin: Fri oss fra momsen på ebøker.

Hilsen Bjarne Buset
informasjonssjef Gyldendal Norsk Forlag.

Ingen kommentarer: