torsdag 23. juli 2009

Norsk ebokløsning vesentlig forskjellig fra Kindle

(Publisert i Aftenposten 23.7.2009)
Tirsdag fortalte Aftenposten historien om hvordan Amazon har fjernet to bøker fra Kindle-lesebrettene til kundene sine. Saken kan se ut som en bagatell, men den er prinsipielt viktig, og den demonstrerer nettopp hvordan vi ikke ønsker at en norsk ebokløsning skal fungere. Derfor er det dobbelt uheldig at Aftenposten har gitt Forleggerforeningens uttalelser om saken overskriften "kan skje med norske ebøker".
I den felles bransjeløsningen som utarbeides vil det ikke være teknisk mulig for bokhandler eller forlag å trekke tilbake en bok som er lastet ned til kundens apparater. I tillegg vil det ikke bli en såkalt proprietær løsning som binder kundene til bestemte leseapparater eller leverandører. Våre bøker skal leveres på de åpne filformatene pdf og epub, som kan leses av praktisk talt alle apparater.
For øvrig illustrerer saken tydelig hvor umodne de digitale løsningene fortsatt er, både teknologisk, juridisk og forretningsmessig, noe som burde tjene til å dempe kritikken mot den norske bokbransjens påståtte sendrektighet.

Ingen kommentarer: