tirsdag 5. mai 2009

Ut og stjæle bøker

I serien "GGB anmelder anmelderne" skal vi i dag ta for oss Aftenposten-journalist Joacim Lund og hans kommentar "Ut og stjæle bøker" - om forlagsbransjens mulighet for å utmanøvrere piratene. Vi har tidligere her på bloggen kommentert at en del trendsettende bloggere og journalsiter ser ut til å lide av et lett Stockholmssyndrom i pirat-saken, og innrømmer at Lund er en av de vi har hatt i tankene. I dagens kommentar syns vi han holder en mye støere kurs i argumentasjonen, og ender med en totalvurdering på terningkast fire. Men la oss ta argumentene punkt for punkt:
Forlagsbransjen har fortsatt en mulighet til å utmanøvrere piratene, men det haster.

Dette er helt riktig, og det er oppløftende for oss i bransjen at en uavhengig kommentator også ser det slik. Men noen enkel sak blir det ikke, når vi ser hvordan musikk- og filmbransjen har blødd før oss, og merker hvor stor sympati piratene har langt inn i kretser som burde ta denne utfordringen mye mer alvorlig.

Kampen mot piratene er en viktig symbolhandling, men løsningen ligger et helt annet sted (les: Spotify).
Lund får her pluss for å skrive under på at kampen mot piratene er viktig, og for å peke mot Spotify (eller lignende tjenester) som en god forretningsmodell ("betaler du en snau hundrings i måneden, får du nå tilgang til verdens største platesamling gjennom et musikkabonnement"). Men vi må trekke ham for en litt naiv tro på at folk vil betale bare løsningen er god nok. Det har jo nettopp vist seg i det siste at Spotify sliter med å tjene penger: Det fins ikke nok annonsekroner til å finansiere gratisløsningen, og folk flytter seg ikke fra gratisløsningen til betalingsløsningen. I hvert fall ikke frivillig. Spotify er fantastisk, personlig opplever jeg det som streamet heroin, og jeg er for lengst blitt så avhengig av det at jeg ikke ville nølt med å betale hundringsen hvis de gjorde som andre pushere og brått kom og sa at de dessverre nå må ta betalt. Men jeg er en godt betalt forlagsmann som lever av opphavsbeskyttet materiale, og oppfører meg rimeligvis skikkelig i en slik sammenheng. Jeg er betydelig mer usikker på om fattige studenter vil reagere på samme måten, så lenge nettet flyter over av gratis musikk som kan lastes ned uten fare for reaksjoner.


Altså, mild korrigering her: løsningen ligger nok ikke et helt annet sted, men på flere steder samtidig. Vi må både greie å bremse den rene piratvirksomheten og bygge nye, kreative forretningsmodeller av typen Spotify på en og samme tid.

Det er forlagenes manglende vilje til å følge den teknologiske utviklingen som har sørget for at de hittil har fått beholde pengene sine selv.
Dette er fullstendig feil. Rundt årtusenskiftet var norsk forlagsbransje blant de første i verden til å lansere ebøker. Aschehoug var først ute med bøker av blant andre Jan Kjærstad, og de andre store forlagene var klare til å lansere. Men markedet var stein dødt. Det fantes ikke mer enn en håndfull mennesker i landet som var villige til å lese en bok på skjerm (jeg kjenner dem personlig alle sammen). Jeg hadde nær sagt heldigvis, for bøkene ble sluppet som pdf-filer uten noen form for verken DRM eller vannmerking, og uten bekymring for om de kunne kopieres og spres for alle vinder, som virus fra et nys.

I dag har vi lært en del, blant annet av musikkbransjens dyrekjøpte erfaringer, og nå går vi litt langsommere og grundigere fram når det gjelder det som på kortform blir kalt ebøker: Romaner, biografier og andre rene tekstbøker som lett kan leses på skjermer i alle formater og størrelser. For mange andre typer bøker er norsk forlagsbransje langt framme i digitaliseringen også i internasjonalt perspektiv. Det er utviklet omfattende og meget gode nettressurser for grunn- og videregående skole, Store Norske Leksikon er blitt en reklamefinansiert gratistjeneste, Ordnett er en velutviklet digital ordboksdatabase, Rettsdata er blitt heldigitalt, og nylig lanserte Kopinor og Nasjonalbiblioteket det banebrytende prosjektet Bokhylla. Tidligere i år kom så de første norske romanene gjennom digitalbok.no, og i løpet av året planlegges en mye større felles bransjeløsning som vil øke tilbudet betydelig.

I Norge har boksalget falt dramatisk det siste året, i USA selges så mange ebøker at det er utenkelig for forlagene å klare seg uten.
Dette er i beste fall tøv, i verste fall løgn med statistikk. Les bransjestatistikken, Lund! Omsetningen i kroner sank litt i 2008, men antall solgte bøker økte, de siste årene har vist en meget kraftig økning i antall solgte bøker, og ingen ting tyder på at papirboka står framfor en snarlig død. I USA er det helt riktig at eboksalget tar av nå, den amerikanske forleggerforeningens statistikk viser en økning på 68,4 % i 2008. Men la oss holde hodet kaldt: Omsetningen er på 113 millioner dollar av en total på 24 milliarder, tilsvarende 0,5 % av omsetningen. Så som sagt: Det er i ferd med å ta av, men så langt er det smått, og det er ingen som tjener penger.

Til slutt tittelen på kommentaren: Ut og stjæle bøker
Denne er ganske morsom, så den har jeg ganske enkelt piratkopiert.




Total vurdering: Terningkast 4.



Ingen kommentarer: