torsdag 23. april 2009

Viktig signal om piratkopiering fra Aftenposten

Det er svært gledelig at Aftenposten i dag gir et klart signal om holdninger til piratkopiering gjennom Cecilie Askers kommentar "Medieblikk". Artikkelen har også henvisning på forsiden av kulturdelen med den prisverdig klare tittelen "Aftenposten mot piratfiler: Aftenposten velger å ta Pirate Bay-dommen til etterretning." Så kan man selvsagt spørre seg om hvorfor det skulle være overraskende, at den gamle, konservative avisen skulle erklære seg som tilhenger av lov og orden. Men akkurat så uklar er debatten om piratkopiering blitt, at man snart ikke vet hvem som er skurker eller helter lenger.

Konkret gjelder saken nå om avisene skal velge å anmelde piratkopierte plater som slippes på nettet før lanseringsdato. Asker redegjør interessant for hvor stor tvil det er i journalistkretser om noe man skulle tro var enkelt å forholde seg til. Heldigvis konkluderer hun med at "Aftenposten ikke vil anmelde noen plater hvor det hersker den minste usikkerhet rundt hvorvidt opphavet til en digital musikkfil er lovlig eller ikke."


Men hun gjør det tydeligvis ikke med lett hjerte, og språkbruken er høyst interessant her. Aftenposten "velger å ta dommen til etterretning", noe som på diplomatspråk vel egentlig betyr at man ikke akkurat gir entusiastisk tilslutning. Og Asker forsikrer i tillegg at "dette betyr likevel ikke at Aftenposten legger seg flat for musikkbransjens argumentasjon i fildelingsdebatten." Bare sånn i tilfelle vi skulle komme i tvil om hvem som er på tiltalebenken her.


Men altså, tross alt: Dette er gledelig.


Jeg har selv her på bloggen min for noen dager siden tatt opp at jeg syntes Aftenposten sendte uklare signaler i forhold til Pirate Bay-dommen. Så har Per Kristian Bjørkeng vært innom og klargjort standpunktet sitt og argumentert greit for at det er jeg som feilleser ham. Men det tror jeg altså også at svært mange andre gjør, slik at argumentene fra elektroniske forposter som Bjørkeng i et seriøst medium som Aftenposten veldig lett blir brukt til å legitimere en likeglad-holdning overfor disse spørsmålene.


Ingen kommentarer: