søndag 22. mars 2009

Hvorfor kjøpe lesebrett når du antakelig allerede har ett

Tilbudet av spesialiserte datamaskiner for lesing av tekst - såkalte lesebrett - er etter hvert blitt stort, selv om de er vanskelige å få tak i i Norge. I Tanums bokhandlere får du visstnok kjøpt Cybook, som er en helt grei variant. Og hos http://www.digitalbok.no/ får du i tillegg diverse varianter av iRex iLiad.


Felles for disse lesebrettene er skjemteknologien som kalles elektronisk blekk. Den skal etter sigende gi en mye bedre leseropplevelse enn vanlige dataskjermer, og dessuten bruker den mye mindre strøm, slik at batteriet varer mye lenger.

Det kuleste av disse brettene er utvilsomt Kindle, men det er ikke tilgjengelig i Europa enda. Det kan skaffes via forskjellige omveier, men du vil antakelig ha begrenset glede av det hvis du ikke har eller kan simulere en adresse i USA.

Men det er mange haker ved denne teknologien, først og fremst at den er umoden og kun befinner seg i sin spede barndom. Apparatene kan foreløpig ikke vise farger, de sliter med bilder og takler i hvert fall ikke video, så de oppleves som temmelig "dumme" i forhold til hva vi er vant til at en datamaskin kan gjøre. I tillegg er problemet med å lese på en dataskjerm etter min mening sterkt overdrevet, det er nesten bare i sterkt sollys det er en utfordring.

Derfor er mitt tips, mens vi venter på at lesebrettene skal bli mye bedre og smartere: Les på en vanlig skjerm i stedet, på et apparat du allerede eier og bruker til andre ting. På ipod touch-en din for eksempel, eller iphone selvsagt, evt. andre smarmobiler eller en pda hvis noen fortsatt bruker det. Og har du en liten, bærbar pc kan den også bli en utmerket bok, hvis du f.eks. snur skjermen slik jeg har gjort på bildet her. Hvordan det gjøres varierer vel etter type maskin, på min HP er det bare å bruke hurtigtastene ctrl+alt+venstrepil, og vips så har du en åpen bok.


Ingen kommentarer: