torsdag 9. juli 2009

Biografiserier for barn og ungdom

I dette innlegget i aftenposten.no 6.7.2009 ønsker barnebokredaktør Bodil Teig Kagge Forlag velkommen etter med biografiserie for barn: Det fins fire andre serier på markedet allerede.

Debatten går om Kagge Forlags nye biografiserie for barn. Steffen Sørum i Cappelen Damm forteller i Aftenposten 2. juli at en av forfatterne i serien fikk én uke på seg å skrive manus. «Slik tar man ikke barn på alvor, og god litteratur blir det ikke», hevder Sørum. At både selve skrivingen og den redaksjonelle prosessen må ta tid, er også min mangeårige erfaring med faktabøker for unge lesere..

Kagge Forlags serie Fortellingen om er faktisk den femte norske biografiserien for barn og ungdom på markedet og føyer seg til serier som Gyldendals Biografien om (med «store» norske som Hamsun, Ibsen, Munch, Grieg, Undset, Wergeland, Collett og Skram) og Fortellingen om (Flagstad og Vestly). I tillegg finnes IKON-serien, som Steffen Sørum omtaler i sitt innlegg, om det 20. århundres store forbilder og Cappelen Damms norske biografier i Faktaløve-serien. Man kan trygt si at den lenge levende, nå utdaterte Historien om har fått sine arvtagere.

Avisoppslag.
Men hva er det som skiller Kagges serie fra disse andre? Er det kjendisforfattere, gode intensjoner om å gi barna leselyst, spennende, gamle og nye navn? Nei, ingenting av dette er nytt. Jeg vil påstå at den viktigste forskjellen så langt, er at Kagge har greid å få flere store avisoppslag om en lite banebrytende biografiserie for barn.

I fjor, da første pulje i biografiserien IKON kom ut, var det helt tyst i pressen – selv med forfattere som Anders Giæver (Walt Disney), Teresa Grøtan (Nelson Mandela), Kjersti Scheen (Marilyn Monroe), og Espen «Dansken» Selvig (2 Pac). Flere hundre ungdommer var med på å foreta utvalget, og forfatterne som ble spurt, hadde solide kunnskaper om sitt ikon, et medrivende engasjement og kunne skrive for unge lesere. Likevel var det stille.

Nå frem til leserne.
Kjendisforfattere eller ikke, det er viktig at de gode faktabøkene greier å pirre nysgjerrigheten i mediene. Hvis ikke, risikerer vi at foreldre, lærere, bibliotekarer forblir (u)lykkelig uvitende om disse bøkene, og at de dermed ikke når frem til leserne.

Vi sier velkommen etter med biografiserie for barn, Kagge Forlag, men takk for at dere skaper blest om slike utgivelser. Det kan komme flere faktabøker for barn til gode.

Av Bodil Teig, redaktør for faktabøker for barn og unge i Gyldendal Norsk Forlag

Ingen kommentarer: